Полезно за Вас

РЕКЛАМА • Zeffiro Gallo – „Сивият вълк“. Живот с куче от породата Германски Дратхаар

  15

  авг

  Портрет на развъдчика на породата Германски Дратхаар Zeffiro Gallo von Siegfried Desch.


   

   

  1965 г. с моя дядо Зефиро Дуси
  и моя първи уцелен заек
  /Куентар IV дел Зефиро
  Победител на Хегевалд 2017 г.

   

  През 2017 г., за първи път в историята на международното изпитание за развъдна пригодност Хегевалд победата отиде при развъден в Италия Германски Дратхаар. За първи път един развъдчик печели първите две места на изпитанието Хегевалд за две кучета от неговия развъдник. За втори път в историята на международното изпитание за развъдна пригодност Хегевалд спечели Дратхаар, развъден и отгледан в чужбина. Още през 2011 г., 2012 г. и 2013 г. победителите на Хегевалд са имали по един родител от този италиански развъдник. На 13 април 2017 е имало повод за празнуване в развъдника, и то юбилей – появило се е 100-ното кучило (I IV-кучило с 5,5 кученца) от „Brunhild del Zeffiro“ към „Lothar IV del Zeffiro“.


  През 2008 г. развъдчикът е отличен с бронзова, сребърна и златна брошка от Съюза на ловните работни кучета (JGHV) като най-успешен развъдчик, от чиито развъдник най-малко 20 кучета от породата Германски Дратхаар за взели 1-во място на изпитанието VGP. Към днешна дата броят на кучетата от развъдника „del Zeffiro“, които са спечелили 1-во място на VGP изпитанието, е 63. През 2005 г. той получава сребърния клубен знак на VDD за 25-годишно членство. През май 2012 г. му е присъдена майчината линия „Zeffiro-Saarforst-DK“ от главния развъдчик на VDD, което е най-важното отличие в живота му като развъдчик на породата Германски Дратхаар.


  Как е основан развъдникът „del Zeffiro“, който е толкова известен днес?
  Страстта си към лова и по-точно към лова с Германски Дратхаар е наследил от дядо си Зефиро Дус. Известната поговорка на дядо му „Ловът без куче е мъчение“ беше и все още е движещата сила за Зефиро Гало, която го кара да продължава да работи по същия начин за развитието на породата. Като търговец на дървен материал, който е имал контакти с Австрия и Германия, дядо му е внасял за себе си и приятелите си в Италия Германски Дратхаар и Германски Курцхаар.
  На 14-годишна възраст, под ръководството на дядо си Дус Зефиро, той започва обучението си като водач на ловни  кучета. Зефиро Гало вече е участвал в над 100 полеви изпитания с кучета от породата Германски Дратхаар и Германски Курцхаар. Този етап от младостта му го е формирал за целия му живот.
  В чест на дядо си и в негова памет по късно той основава развъдника „del Zeffiro“, който днес е известен в цял свят.
  През 1977 г. – на 22 годишна възраст – Зефиро Гало решава да пътува за Германия за първи път, за да се сдобие с кученце от породата Германски Дратхаар. Родината на „Frigga“ и нейния брат „Falko von der Suselklause“ става Венеция (по-късно ще бъде издадена статия за развъдната дейност в развъдника „del Ziffero“).
  Кой е този приветлив, добре изглеждащ и толкова успешен италиански развъдчик на породата Германски Дратхаар, който със своята мускулеста фигура и ловно облекло стои винаги в центъра на вниманието при международните изпитания Хегевалд и изложенията на мъжки кучета за разплод?
  Около Зефиро Гало винаги се събират групи от хора, които искат да почерпят от неговия богат опит и познания. Всичко се върти около Гало, както го наричат неговите приятели, въпреки че това всъщност е неговото фамилно име.


  63-годишният Гало живее във Фосалта ди Пиаве, на 35 км североизточно от Венеция.
  Неговата къща се намира на уединено място  и разполага с голямо оградено място за свободно движение на кучетата.
  Зефиро Гало е майстор на бойните спортове и има академични трудове в областта на психологията и философията. Maesto „Paci“ Gallo e неговото име като каратист. През 2009 г. той получава 9-ти дан по техниката „Wado-Ryu“. Наред с лова и развъждането на породата Германски Дратхаар той е посветил своя живот и на това бойно изкуство. Той е световно известен каратист и притежава собствени школи по карате. Те са станали един вид институция. Дисциплината, педагогиката и психологията характеризират неговата техника на обучение. Много от неговите ученици са станали шампиони и каратисти и са известни на национално и международно ниво. Освен това, той е съдия на национални и международни шампионати и е автор на учебник.
  Вътре в къщата му, красивите ловни трофеи украсяват стените. Между тях може да се видят маслени картини с мотиви на Германски Дратхаар по време на лов. Също така и портрети на отделни известни мъжки и женски Германски Дратхаари. Човек се чувства като в един истински музей на породата с библиотека със стотици книги на тема Германски Дратхаар и Движението на работните ловни кучета от края на 19-ти век до днес.


  Историческите му познания за историята на VDD, породата Германски Дратхаар и развитието на движението на работните ловни кучета като цяло, както и кръвните линии от началото (края на XIX век) до днес, не могат да бъдат достигнати. В продължение на седмици могат да се изучават генетични кръвни линии и родословия, написани от него на ръка.
  На този „кучкар“ - както Гало обича да се самоопределя – италианските ни съмишленици и любители на породата Германски Дратхаар дължат изключително много. От 1980 г. насам той е написал безброй статии за VDD и породата, които са публикувани в редица ловни списания в Италия.
  Зефиро Гало е изключителен водач и развъдчик на породата Германски Дратхаар.


  Не само в Италия, той се радва на най-високото признание заради неговите специфични познания и не напразно в Германия е наричан „най-големия германец от италианските приятели на Германския Дратхаар“. Също в Германия и далеч отвъд пределите на страната Гало е сичтан за важен развъдчик, който през последните 20 години е повлиял на породата в много положителна посока.


  На първо място, поздравяваме нашия член Зефиро Гало за изключителните постижения на двете му кучета, които спечелиха първо и второ място на Хегевалд 2017 в Щраубинг, след това за неговото 100-но юбилейно кучило в развъдника „del Zeffiro“  и му благодарим за всичко, което е направил за по-нататъшното развитие на тази порода и в момента продължава да прави.

   

  Проф. д-р Алесандро Мелхионда
  Президент на италианския клуб Германски-Дратхаар (C.I.D.)
  Зигурд Кронайс
  Председател на Групата Северна Бавария в VDD e.V.

   

  Изтеглете статията от тук (.pdf)

   

   « Всички събития